V Prešove chystajú VI. celoslovenský geriatrický kongres

17.09.2007 Prešov

Prešov 17. septembra (TASR) - Problematika ciev seniorov je hlavnou témou VI. celoslovenského geriatrického kongresu s medzinárodnou účasťou. Koná sa v Prešove v dňoch 19. až 22. septembra v rámci 35. Reimanových dní, ...
Ako informoval na dnešnej tlačovej konferencii v Prešove člen organizačného výboru kongresu a prednosta Kliniky geriatrie Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove František Németh, očakávajú asi 300 účastníkov na čele s vrcholnými predstaviteľmi Slovenskej gerontologickej a geriatrickej spoločnosti (SGGS). Zo zahraničia prídu odborníci z Veľkej Británie, Česka, Švajčiarska a Poľska.
Novinkou kongresu v Prešove v porovnaní s predošlými ročníkmi, ktoré sa konajú v dvojročných intervaloch, je spojenie medicínskej a ošetrovateľskej časti do jedného celku. S lekármi z odboru geriatrie budú posudzovať aktuálne problémy zdravotníckej starostlivosti o pacientov vo veku po 65. roku aj zdravotné sestry, ošetrovateľky.
Kliniky geriatrie sú organizačnou zložkou FNsP v Bratislave, Košiciach a v Prešove. V nemocniciach ako v Banskej Bystrici, Martine, Nitre či v Trenčíne majú oddelenia dlhodobo chorých. Podľa Németha je 220 členov SGGS, prax vykonáva asi 190 z nich. Geriatrické pracovisko v Prešove vzniklo v roku 1983 ako jedno z prvých na Slovensku, pričom Németh je jedným z jeho zakladateľov. Od roku 2006 funguje ako klinika. Disponuje 50-lôžkovou časťou, v ktorej ročne ošetria asi 1250 pacientov. Pracuje tu sedem lekárov, jedna klinická psychologička, 25 sestier a šesť ošetrovateľov.
V programe 35. Reimanových dní je aj viacero sprievodných akcií - 2. ročník konferencie Quo vadis, preventívna medicína? , organizovaný Fakultou zdravotníctva Prešovskej univerzity v Prešove, Slovensko-britské geriatrické sympózium, ktoré je výsledkom úzkej spolupráce SGGS s odborníkmi na geriatriu vo Veľkej Británii.
Bonbónikom v spoločenskej časti programu bude vyše hodinový koncert spevákov bratov Petra a Jaroslava Dvorských v piatok 21. septembra v kostole sv. Mikuláša v Prešove. Na klavíri ich bude sprevádzať Ľudovít Marcinger.
Kongres sa koná pod záštitou predsedu Národnej rady SR Pavla Pašku.
 

Vyberte región